Az utóbbi tíz évben a világban a mechatronikát több szakterületet felölelő (multidiszciplináris) műszaki területként mutatják be. E folyamatokat figyelembe véve a középiskolákban is elindították az ennek megfelelő oktatási programokat.

A mechatronika a termelést egészében vizsgálja, a rugalmas gyártósorokra és a robotikára összpontosítva. Fő alkalmazása a gépkocsigyártás, a mobiltelefon, a laptop gyártás terén valósul meg, de alkalmazzák az egyszerűbb elektromotor, szivattyú és háztartási kisgépek gyártásában is. A robotok és a szimulátorok leggyakoribb alkalmazása a termékek csomagolása, hegesztői munkafeladat, festés stb. során valósul meg. Ezek rugalmassága abban nyilvánul meg, hogy a gyártósor könnyen átalakítható más tevékenység végzésére, valamint a legkülönbözőbb termékek készítésére – a piaci igényekkel összhangban. Ezt a számítógépek széleskörű alkalmazásával érik el, amelyek könnyen átprogramozhatóak a gyártósor átrendezésével és robotkar alkalmazásával.

Munkaterület

Elektrotechnika

Az iskoláztatás időtartama

4 év

Az okatás módja

A mi iskolánkban adottak a feltételek, hogy a tanulók megfelelő gyakorlati tudásra is szert tegyenek. A szaktantermekben CNC gépek, robotkar, PCL-berendezések (programozható logikai vezérlők), a mikrokontrollerek tesztelésére és programozására alkalmas fejlesztőrendszerek, érzékelők és végrehajtó szervek (főképpen a pneumatika területén) találhatók, és személyi számítógépek is.

Szaktantárgyak

  • Mechanika
  • Elektrotechnikai alapismeretek
  • Mechatronikai rendszerek
  • Műszaki mechanika
  • Elektronika
  • Programozás
  • Hidraulikus és pneumatikus elemek
  • Gépelemek

Kompetencia – tudás, képesség és jártasság, amit a tanuló megszerezhet az oktatás során

A mehatronikai technikusok az oktatás során megtanulják a kisebb rugalmas autamatikus gyártósorok (melyek rendelkeznek robotkarral is) tervezését, összeszerelését üzembe helyezését és karbantarását. Emellett elsajátítják a robotok, programozható logikai vezérlők (PLC-k), mikrokontrollerek programozását, és az egyszerűbb gyártósorok irányítását és követését végző programok elkészítését (SCADA).

Munkavállalás

Termékgyártással foglakozó vállalatokban és terméktervező irodákban. Mind több kisebb cég és magánvállalkozó vásárol kisebb rugalmas automatikus gyártósort és robotokat termékeik piacképességének hatékonysága és választék növelése éredkében. Ilyen cégeknél szükség van fiatal, jól képzett alkalmazottakra, akik ismerik az új technológiákat.

Továbbtanulás

Az itt megszerzett alaptudás lehetővé teszi a sikeres továbbtanulást bármely főiskolán, egyetemen, nemcsak a mechatronika, elektrotechnika és gépészet terén, hanem más mérnöki szakokon is.

Tanulóink ​​tapasztalatai

Аz iskola egy mérföldkő volt az életemben. mert olyan tudással és szakmai ismeretekkel lettem gazdagabb, amit már az iskola elvégzése előtt is tudtam hasznosítani.

Tadián Zsolt2014-2018

1 éve ballagtam el, de mai napig tartom a kapcsolatot volt tanáraimmal, és az osztályfőnökünk is még mindig szemmel tart minket, figyeli, merre sodor minket az élet. Én nagyon, nagyon szerettem ide járni, és mindenkinek ajánlani tudom az én kis iskolámat.

Lengyel Sándor2016-2020

Úgy érzem, sokat fejlődtem szakmai szempomtból, hisz a tanárainknak komoly elvárásaik voltak velünk szemben, mindemellett, ha kéréssel fordultam hozzájuk, mindig kedvesen, készségesen segítettek.

Györe Dániel2016-2020