A serleg

Iskolánk két tanulója, Német Richárd (1ELM) és Barát Tamás (1DSM) nemrég sportversenyen vettek részt, erről kérdeztük őket.

  1. Egy serleg érkezett az iskolába. Mit jelent számotokra ez a serleg? Hol, mikor és milyen versenyen vettél részt?

Barát Tamás: Büszkeséggel tölt el, hogy képviselhettem az iskolánkat, január 28-án Zomborban (a Coko sportcsarnokban) a Szent Száva versenyen. Az iskolai csapat második helyezett lett, a csapat tagjai Mihajlo Sijak, Német Ricsárd és Barát Tamás. Az edzőnk Roznyik Ervin. Nem voltak kategóriák,sinclair volt helyette (ez a megemelt súlyt szorozza be egy bizonyos számmal, és összehasonlítja a súlyemelőket különböző kategóriákon keresztül)

Német Richárd: Ez a serleg a győzelmet jelenti számomra! A versenyen nem voltak kategóriák, helyezést nem értem el, de ez a serleg már győzelem.

  1. Büszkék vagyunk a sikereitekre, eredményeitekre. Mi a személyes rekordotok? Melyik eredményetekre vagytok különösen büszkék?

Német Richárd:  A személyes rekordom 75 kg szakításban, és 90 kg lökésben. 11 évesen kezdtem ezt a sportot, a kezdetek nehezek voltak, de mikor megszokod a mozgást , könnyebb lesz az edzés.

Barát Tamás: A személyes rekordom szakításban 63 kg, lökésben 81 kg. 15 évesen kezdtem a sporttal foglalkozni. A kezdetek pedig nem a legszebbek voltak, de egy idő után egyre jobban ment.

  1. A “súlyemelés” kifejezésnek több jelentése van. Gondolhatunk edzőtermi rekreációs súlyemelésre vagy testépítésre, nehéz tárgyak (autók, teherautók) emelésére. Mi teszi specifikussá ezt a sportot?

Német Richárd:. A súlyemelés és a strong man (erős ember) közti különbség az, hogy a súlyemelésben fontos a technika, a strong manek pedig csak erőből emelnek.

Barát Tamás : A súlyemelést a gyakorlatok teszik specifikussá. Fejleszti a hajlékonyságot és megerősít. Odafigyelés, erő és hajlékonyság szükséges.

  1. Van-e egy kulcspillanat, amikor eldől, hogy fel tudod-e emelni a súlyt?

Barát Tamás: Akkor dől el, amikor a rudat megdobjuk, hogy elégge megdobtuk-e csipőből, és meghúzzuk, hogy felmenjen. Ha nem adtunk bele mindent, a súly nem megy fel.

Németh Richárd:  Amikor megemelem a súlyt, és ha felkelek a súllyal, ott dől el!

  1. Vannak-e előítéletek a súlyemelőkkel szemben? Kortársaitok milyennek látnak benneteket?

Német Richárd: A súlyemelésről  szóló előítélet: hogy törpe maradsz (ami természetesen nem igaz). Kortársaim között van aki támogat, és van, akit nem érdekel.