“LET’S MAKE IDEAS HAPPEN”

A PROJEKTRÓL

JELENTÉS – SZABADKA

Az első mobilitás aktivitás a „Let’s make ideas happen” Erasmus+ projektum keretén belül

 

Az első aktivitásban 4-4 tanár vett részt 6 iskolából, 5 országból:

2 iskola Törökországból (Isztambul, Ankara);

1 iskola Észak-Macedóniából;

1 iskola Romániából;

1 iskola Portugáliából;

a házigazda: a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola.

A hat iskola tanárainak találkozója 5 napon át tartott (2021. szeptember 6‒11.). Mindegyik iskola bemutatta az országukat, régiójukat és iskolájukat. Iskolánk tanárai, a házigazdák, az oktatásban használatos platformokkal (Moodle, Kahoot, Edmodo) kapcsolatos műhelymunkákat szerveztek, valamit a CLIL- és a CALL-módszereket ismertették. A munka végén a vendégtanároknak az volt a feladata, hogy egy óratervet készítsenek az elhangzottak felhasználásával.

Átbeszélték a mobilitás aktivitásának következő tevékenységeit, melyekbe a tanulók is be lesznek kapcsolva.

A házigazdák bemutatták Szabadka jellegzetességeit, valamit kirándulást szerveztek a vendégtanárok részére, az útvonal: Kölpény‒Pétervárad‒Karlóca.

Milica Vasić,

a Projekt-megvalósító csapat koordinátora

JELENTÉS – ISZTAMBUL

 

Az Erasmus európai projektjei egyikének, a „Let’s make ideas happen” projektumnak az Ivan Sarić iskola amellett, hogy házigazdája volt a projektumban résztvevő országoknak a múlt év szeptemberében, még egyéb, más országokban megvalósuló aktivitásokban is részt vett. Ilyen a december 12‒18 között megvalósult aktivitás Isztambulban (Törökországban).

Ezen belül valósult meg iskolánk tanulóinak a szakmai kirándulása: vállalkozás és üzleti terv fejlesztése a saját vállalkozás indításához témában. Az aktivitás műhelyek módján lett elképzelve a valós vállalkozói tervben megszerzett tapasztalatok felhasználásával.

A terv szerint öt tanulónak és egy tanár-mentornak kellett elutaznia a helyszínre. A 3ITS öt tanulója, Nikola Galić, Vedran Crnković, Hana Jakovetić, Bojan Kopilović, Miloš Janjić és tanár-mentoruk, Nenad Šarić utaztak.

A kijelölt nap reggelén indultak a belgrádi Nikola Tesla repülőtérre. A váratlan hóesés miatt a repülő csak nyolc óra késéssel szállhatott fel. Isztanbulba érkezésük után a másik öt országból érkező tanulókkal, tanárokkal találkoztak. A következő hat nap a munkáról szólt, de vidám hangulatban telt, még a nyelvi akadályok ellenére is, ugyanis néhány tanuló nem tudott jól angolul. A diákok és tanárok is felülemelkedtek az adódó problémákon.

A munka után a házigazdák bemutatták Isztambul történelmi és kulturális helyszíneit.

  1. december 18-án érkeztek vissza az országba tudással, tapasztalattal, számos emlékkel gazdagodva.

 

Szabadka, 2022. 2. 3.

Nanad Šarić jelentése alapján

JELENTÉS -SZKOPJE

 

A „Let’s make ideas happen” Erasmus+ projektum keretén belül a harmadik tanácskozás Észak-Macedóniába, Szkopjéban rendezték meg február 21. és 25. között. A 3ITS osztályközösség tanuló közül kerültek ki a résztvevők: Sara Klipa, Vladimir Poljaković, Stefan Bogdanović, Denis Oračić és Miloš Popović.

Az első nap az ismerkedéssel telt, és bejártuk Szkopje várost. A második nap mindegyik ország (Észak-Macedónia, Románia, Szerbia, Törökország, Portugália) diákjai csoportokba lettek osztva úgy, hogy mindegyik csoportba kerüljön egy-egy ország képviselője. Közösen saját vállalkozást találtak ki, majd a virtuális vállalkozásuk SWOT-analízisét végeztek el. Harmadik nap a vállalatalapítás folyamatával és a hivatalos papírmunkával ismerkedtek meg, melyek nélkülözhetetlenek a cégalapításhoz. Negyedik nap a csoportok prezentálták eddigi munkájukat. Az ötödik nap szabad foglalkozás volt, és meglátogatták Ohridot.

A tanulók szép emlékekkel tértek haza, és új ismeretekkel gazdagodtak az adott országokról. Megismerkedtek az országok oktatási rendszerével. Megtanulták a cégalapítás követelményeit, a SWOT-analízist. A legfontosabb, hogy új helyeket, embereket ismertek meg.

JELENTÉS – OBRIGADO

Az Európai Unió védnöksége alatt működő nemzetközi Erasmus programok keretében az Ivan Sarić Műszaki Iskola  a “Let’s Make Ideas Happen” elnevezésű projekt egyik résztvevője. Ennek keretében 2022. április 25.  és május 1. között  iskolánk öt tanulója, Irina Milošević, Filip Borenović, Daniel Galfi, Lazar Popović és Filip Francišković a 3ITS osztály tanulói Nenad Šarčević tanár kíséretében Portugáliában jártak. A programban  a házigazdákon és rajtunk kívül még három  iskola vesz részt Törökországból, Észak-Macedóniából és Romániából, A vállakozástannal kapcsolatos előadások és műhelymunkák igen érdekesek voltak. Az öt országból érkező fiatalok meglátogatták a helybeli inkubátorházat. Itt láthatták a diákok,hogy  a helyi önkormányzat – amely Topolya méretű, kb. 35000 lakosú -,  fejlett stratégiával rendelkezik a start up vállalkozások támogatására, logisztikai és egyéb segítséget biztosít a fiatal vállalkozóknak: irodahelységet, internetkapcsolatot, ingyenes tanácsadást, jogi képviseletet, könyvelőt és hasonlókat. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a kezdő vállalkozók tervei valóra váljanak, és a fiatal vállalatok túljussnak a kezdeti nehézségeken. Itt különféle típusú vállalkozókat ismerhettünk meg: innovatív, klasszikus  és átlagos munkamenetűeket is. Például a zöldebb és tisztább környezet iránti igény hozta létre az a  vállalkozást, amely ehető rovarok tenyésztésével foglalkozik. Láthattuk azt is, hogy hogyan lehet egy tornatanárból a leendő eredményes futballisták sikeres menedzsere, illetve kisebb klubok tanácsadója.Vagy a  kriptovaluták által a blokklánc technológia kínálta lehetőségek felhasználása üzleti kapcsolatok megteremtésére, ezáltal a pénzkeresetre. Egy weboldal létrehozására, amely megkönnyíti azoknak az embereknek a dolgát, akik adományozók szeretnének lenni egyes humanitárius és hasonló segítő programokban. Nem csak elméleti kérdésekkel foglalkoztunk, erről vendéglátóink úgy gondoskodtak, hogy a Porto melletti kisvárosban, Esposende-ben gyakorlati feladatokat kaptunk gondosan személyre szabott instrukciók formájában, amelyekben a fizikai ügyességen és gyorsaságon túl olvasási készségre, tájékozódásra volt szükség, adatgyűjtés és helyes válaszok megtalálása formájában. Mindez  vegyes csapatokban zajlott, amelyekben az angol nyelv volt  alapvető kommunikációs forma, de emellett pantomim és asszociációk is előfordultak, mert nem minden versenyző rendelkezett egyforma szintű angolnyelv tudással. Mindez nem akadályozta az együttműködést, és a versenyszellem kialakulását. A vállalkozással kapcsolatos oktatási tevékenységek mellett a házigazdák megismertették velünk saját városuk nevezetességeit, de ellátogattunk például Portóba, amely igazán nagy város.

A búcsúesten házigazdáink egy hagyományos fiesztát rendeztek nekünk, tradicionális hangulatában portugál nyelven, jellegzetes portugál ételekkel, a helyi folklórcsoport fellépésével, és hagyományos portugál népzene kíséretében.Összességében egy kellemes este volt, tánccal,énekkel jókedvvel, amely emlékezetes marad mindannyiunknak.

Végeredményben elmondhatjuk, hogy az ilyen típusú nemzetközi együttműködéseknek, és az ezt lehetővé tevő projekteknek köszönhetően iskolánk tanulói egyedülálló utazási és együttműködési élményben részesültek, találkozhattak más kultúrákkal, népekkel, társakkal. Kivételes lehetőségük volt megérezni az európai szellemet, az általa képviselt egyetemes értékeket, valamint közelebb kerülni a vállalkozói világhoz, hiszen néhányukat már csak egy tanév választ el ettől. E néhány nap alatt tudásban, tapasztalatban  és emberségben is gyarapodtunk.

 

 

JELENTÉS – SLOBOZIA

A Let’s Make Ideas Happen Erasmus+ projektum ötödik lépéseként találkozót szerveztek Slobozia romániai városban. A tanulók 2022. 6. 5‒11. között Romániában tartózkodtak. A megbeszélés témája a költségvetés és a jó pénzügyi tervezés volt. A tanulók rövid képzésen vettek részt a költségvetési tervezés témában, majd csapatokban, melyeket a különböző országokból érkező képviselők alkottak, feladatot kaptak, hogy konkrét költségvetési tervet alkossanak. A feladatok: 30 000 eurós költségvetésből kellett házat építeniük, vagy hogyan élhet meg egy négytagú család 2000 eurós költségvetésből, vagy 8000 eurós lakásfelújítási tervezet… Mindegyik csapat prezentációt készített, és bemutatták a jelenlévőknek a feladatuk megvalósításának lehetőségét.

A tanulás mellett egy napot Bukarestben töltöttek, ahol múzeumot látogattak, és a Parlementet is megtekintették. Sloboziában a mezőgazdasági múzeumot látogatták meg, a templomot és a helyi törvényhozó épületet. Egyik nap a törcsvári Drakula-várat is végigjárták.

A résztvevő tanulók: Milan Šarac, Hana Jakovetić, Sara Klipa, Nikola Galić, Stefan Bogdanović.

 

JELENTÉS – ANKARA

Az Erasmus+ „Let’s make ideas happen“ projektumának utolsó állomása Törökországban, Ankarában került megrendezésre 2022. október 8-tól 10-ig. Öt tanulónk és egy tanárunk, valamint még öt iskola vett részt az előadásokon és a műhelymunkákon, melyeken a vállalkozások és az üzleti tervezés volt a téma.

Alkalmunk volt körbejárni a város jellegzetességeit, mint az Atatürk Múzeum és Mauzóleum. Valamint az ország távolabbi látványosságaihoz is eljutottunk, és megtekinthettük a Beypazari óvárost és a Kappadókia térséget. A távoli utazásból feltöltődve tértünk haza, új barátságokat kötöttünk, tudással és tapasztalatokkal gazdagodtunk, melyeket biztosan fel tudunk használni a jövőben. Reméljük, hogy lesznek még hasonló aktivitások iskolánkban. A török, a portugál, a macedón és a román partneriskolák üdvözletével búcsúzunk.

Logótervező verseny

Szabadka

Isztambul

Szkopje

Obrigado

Slobozia

Ankara