A Határtalanul programban már évek óta részt vesz iskolánk. 2019. őszén mi látogattunk el  budapesti Bethlen Gábor Technikumba 25 közlekedés szakos diákkal és három tanárral. Nagyon jól éreztük magunkat,a közös munka alatt igazi barátságok születtek a diákok közt. A viszontlátogatásra már nem kerülhetett sor, a koronavírus megjelenése miatt. Viszont idén, a korlátozások feloldása után megvalósulhatott a program befejezése. A pesti diákok látogattak el hozzánk 2022. május 2. és 8. között. Szintén 25 diák és 3 tanár érkezett, de csak négyen a régi csapatból. Itthon is csak kevesen járnak még hozzánk a korábbi csapatból.

Szerdán délelőtt iskolabemutatóval és közös munkával kezdtünk. Három csapatra volt szükség a logisztikai feladatok megoldásához,és a ppt-kelkészítéséhez.  A kék, zöld és sárga csapatokban vegyesen voltak hazai és pesti diákok. Három tanteremben dolgoztak a megoldáson. Délután egy kiadós záporban elázva jutottunk el  a városházáig, ahol a kilátót és a dísztermet néztük meg. Ezután a Városi Múzeumban volt helytörténeti foglalkozás részünkre, melyet Franciskovity Laura múzeumpedagógus tartott.

Csütörtökön Zentára kirándultunk. Első uticélunk az ottani városháza kilátója volt,majd a múzeumot, a műemlék tűzoltó laktanyát, a révész szobrát és zentai csata emlékhelyét  tekintettük meg. Érdekes volt az adahatári tanyasi iskola látványa,ott szövetkezeti otthon is volt, és hatalmas udvar baromfival.  Este a szabadkai Népszínházban a Fekete Péter című előadást nézték meg az érdeklődő csoporttagok.

Péntek délelőtt volt a közös munkák bemutatása,mely keretében versenyt is hírdettünk, melyet a zöld csapat nyert meg, utánuk a sárga, majd a kék csapat végzett. De mindenki kapott emléklapot és csokit Nagy Kornélia tanárnőnek köszönhetően. A délutáni program a szabadkai szecessziós zsinagóga megtekintése, a Kosztolányi-szobor megkoszorúzása,valamint az emlékszoba meglátogatása volt. Este az érdeklődők a Népkörben táncházban vehettek részt.

A közös tevékenykedések, szabadidő alatt megismerkedtek diákjaink,  és barátságok szövődtek köztük, amit a későbbiekben is fenntarthatnak.

Tartalmas napokat töltöttünk együtt, köszönjük az együttműködési  lehetőséget.

Szikora Judit