Iskolánk már évek óta részt vesz a magyarországi Határtalanul programban. Idén a csepeli (Budapest) BGSZC Csete Balázs Technikum volt a partneriskolánk, témánk pedig:  “Erős nálunk a nyelv”.  Az első találkozásra 2022. április 25. és 29. közt került sor. 25 diák  a 2ERM és a 1TMM osztály tanulói vettek részt ezen az utazáson Vojnić Horváth Ildikó, Vučinac Marjan és Szikora Judit tanárok kíséretében.

Április 25-én hétfőn érkeztünk Budapestre, ahol tettünk egy rövid sétát a belvárosban,érintettük a Magyar Zene Házát, Vajdahunyad várát,a Hősök terét,majd pedig a Várban nézelődtünk. Ezt követően leutaztunk Siófokra,ahol a szállásunk volt mind a négy éjszaka. A Sporthotelben voltuk elszállásolva,míg  étkezni a Piroska csárdába jártunkát.

Április 26-án, kedden érdekes program állt rendelkezésünkre. Először Veszprémbe látogattunk, a királynék városába,ahol azonban a legtöbb régi épület felújítás alatt állt, de így is láthattunk néhány érdekes szobrot, épületet, melyek érzékeltették a város hangulatát. Rövid szabadidős program után Tihany felé indultunk, ahol a legrégebbi nyelvemlékünket őrző Tihanyi Apátságba látogattunk el. Az alapítólevél másoláta, az altemplom komor falai elénk idézték a magyar középkort. A tihanyi visszhang már nem igazán válaszolt az erőteljes MEEEESC felkiáltásunkra…De megtaláltuk a csokifaló Gombóc Artúr miniatűr szobrát!  Ezután Balatonfüredre látogattunk el, ahol a híres Jókai-villa áll, láthattuk az Anna-bálok helyszínét, és a kikötőt a számtalan vitorlással, sétahajóval – igazi balatoni látvány és hangulat volt ez számunkra.

Április 27-én, szerdán igen zord időre ébredtünk. A napi terv Székesfehérvár, a magyar királyok városának meghódítása volt. A hosszabb városi sétát az eső akadályozta meg, de így is láttuk  az órajátékot,mely általában a magyar történelem ismert alakjait vonultatja fel adott időközönként, de májusban a ballagóknak szóló alakok mozognak rajta, és a Gaudeamus igitur, a ballagók dalát játssza az órajáték. Láttuk Kati néni, a fertályos (tejárus)  asszony szobrát, akinek az orrát kell megsimogatni,hogy teljesüljön a kívánságunk.  Majd a Velencei-tó következett volna, de a hideg szél és eső miatt csak a busz ablakából néztük meg. A Bence-hegyi kilátóba velencéncsak a legbátrabbak mentek fel. Ezt szabadidő és plázázás követte.

Április 28-án Siófokon gyalogoltunk. Megnéztük a zenepavilonban Kálmán Imre szobrát, meghallgattuk az operettrészleteket. A kikötőben láttuk Karinthy Frigyes szobrát. Délután Balatonboglárra kirándultunk, a gömbkilátóból rácsodálkoztunk a Balaton hatalmas víztükrére, a fiúk a Kalandparkban boboztak és falra másztak. Élvezetes volt a turistamentes tóparton sétálni.

Április 29-én délelőtt a partneriskola tanáraival és diákjaival találkoztunk, megnéztük az iskolájukat, a helytörténeti és trianoni múzeumot Csepelen. Ezt követően pedig hazaindultunk.

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy eseménydús öt napunk volt, a fiatalok jól összebarátkoztak, esténként társasjátékoztunk,  beszélgettünk,  sokat nevettünk. Élményekkel, emlékekkel telve tértünk haza.

Szikora Judit