Пројекат „LET’S MAKE IDEAS HAPPEN“

O PROJEKTU

Извештај – Суботица

Прва активност мобилности укључила је по четири наставника из шест школа из пет земаља, односно:

  • две школе из Турске (Истанбул и Анкара)
  • једну школу из Северне Македоније
  • једну школу из Румуније
  • једну школу из Португала
  • Школу-домаћина – Техничку школу „Иван Сарић“, Суботица

 

Сусрет наставника из шест школа је трајао пет дана – од 6. септембра до 11. септембра 2021. године.

Све школе су припремиле презентације о земљи и регији из које долазе, као и о самој школи.

Наставници школе-домаћина су припремили предавања и радионице на тему коришћења разних платформи у настави (Moodle, Kahoot, Edmodo), као и упознавање са CLIL и CALL методама. Наставници из гостујућих школа су након одслушаних предавања имали задатак да направе припрему за час, користећи оно што су научили.

Детаљно су договорене наредне активности мобилности у оквиру Пројекта, које ће укључивати и ученике.

Школа-домаћин је организовала и туристичко представљање града Суботице са околином, као и краће путовање до Кулпина, Петроварадина и Сремских Карловаца.

Извештај саставила:

Милица Васић,

Координатор Тима за спровођење Пројекта

Извештај саставила

Милица Васић

Координатор Тима за спровођење Пројекта

Извештај – Истамбул

Поред тога што је била домаћин за учеснице Пројекта током септембра месеца прошле године, Tехничка школа „Иван Сарић“, као главни носилац пројекта „Let’s make ideas happen” у оквиру Ерасмус европских пројеката, има учешћа и у активностима које се реализују и у другим државама-партнерима. Таква једна активност је била планирана за период од 12-18 децембра прошле године у Истанбулу, Турска.

У оквиру те активности планиран је пут у виду стручне екскурзије за ученике наше школе на тему предузетништва и развоја бизнис плана, а ради покретања сопственог бизниса. План активности је замишљен у виду више радионица са практичном употребом стеченог искуства у прављењу реалног бизнис плана, а у циљу покретања успешног и самосталног посла.

У плану је био предвиђен одлазак петоро ученика са једним професором-ментором. Путу је приступило петоро ученика одељења 3ИТС и то редом – Никола Галић, Ведран Црнковић, Хана Јаковетић, Бојан Копиловић и Милош Јањић са ментором проф. Ненадом Шарићем.

Планирани одлазак је био у 08:00 сати испред задњег улаза Школе. Пут до аеродрома „Никола Тесла“ у Београду је протекао у најбољем реду. Нажалост, услед наглог погоршања времена и снежних падавина, лет је каснио осам сати!

И поред тога стигли смо у Истанбул, у ком су биле планиране активности ученика из осталих пет земаља-учесница. Наредних шест дана је протекло у радној и надасве веселој атмосфери ученика, и поред језичких баријера које су постојале у појединим случајевима, јер одређен број ученика није знао добро енглески језик. Све се то надоместило добром вољом како самих ђака, тако и њихових ментора.

У време након завршених дневних обавеза наши домаћини су успели да нам у најлепшем светлу представе Истанбул и његове културне и историјске знаменитости.

Повратак је извршен у суботу 18.12.2021. године и протекао је у најбољем реду.

Вратили смо се обогаћени како новим знањем, тако и једном великом животном лекцијом и лепим успоменама.

Извештај поднео:

Проф. Ненад Шарић

Извештај – Скопље

У оквиру Erasmus+ пројекта ,,Let’s Make Ideas Happen” трећи састанак је одржан у Северној Македонији у Скопљу у периоду од 21. до 25. фeбруaрa. На пут су кренули ученици одељења 3ИТС – Сара Клипа, Владимир Пољаковић, Стефан Богдановић, Денис Орачић и Милош Поповић. Први дан је прошао у упознавању и обиласку Скопља. Другог дана су ученици из свих земаља (Северне Македоније, Румуније, Србије, Турске-две школе, и Португала) подељени у групе тако да сваки тим има по једног ученика из земље. Заједничким идејама су оформили виртуелну фирму и потом су урадили SWОT анализу за своју виртуелну фирму. Трећег дана су се ученици упознали са процедурама и папирологијом која је неопходна за отварање фирме, тако да су цео дан посветили попуњавању папирологије. Четврти дан је био резервисан за презентације радова свих група ученика. Пети дан је био посвећен слободном времну и обиласку Охрида.

Ученици са путовања носе лепе успомене о новим земљама, као и о обичајима у тим земљама. Упознали су и њихове системе образовања. Научили су како да отворе своју фирму и како да ураде SWОT анализу за исту, а, најважније од свега, упознали су нове људе и места.

Извештај – Португал

Као носиоц пројекта под називом ,,Let’s Make Ideas Happen“, у периоду од 25.04. до 01.05.2022. године, а у оквиру међународног Ерасмус пројекта под покровитељством Европске уније, Техничка школа  ,,Иван Сарић“ је водила своје ђаке у Португал. Реализоване активности, радионице и предавања су се базирала на развој предузетништва код младих. Петоро ђака одељења 3ИТС – Ирина Милошевић, Филип Бореновић, Даниел Галфи, Лазар Поповић и Филип Францишковић, под вођством ментора проф. Ненадом Шарићем, са пет школа-сарадница из четири земље имало је прилику да заједно кроз планиране активности прође кроз један виртуелан и конкретан концепт приступа предузетништву.

Заједно са ученицима из Турске, Северне Македоније, Румуније и нашим домаћинима из Португала ученици су имали прилику да посете локални пословни инкубатор. Ту су могли да виде како локална заједница, иако величине града као нама најближа Бачка Топола, са непуних 35.000 становника, има развијену стратегију помагања и организовања старт ап бизниса, пружања логистичке и друге подршке младим предузетницима у виду заједничких канцеларија, обезбеђеног приступа интернету, саветницима, правницима, књиговођама и др, а све у циљу оснаживања њихових пословних идеја и самог започетог бизниса. Ту су нам се представили млади предузетници са неким надасве радикалним, неким иновативним и, свакако, нетипичним пословним решењима. Ту смо могли да видимо како је нечија брига за зеленилу и чистију планету довела до започињања производње инсеката за људску исхрану и зашто ће она бити неминовна у будућности! Могли смо да видимо како се од професора физичког васпитања постаје успешан менаџер будућим фудбалским великанима и саветник малих клубова, потом могућности које нуде крипто валуте у оквиру блокчејн технологије за стварање пословних прилика, самим тим и зараде, као и креирање веб-странице у циљу олакшавања људима који желе да буду донатори у неких хуманитарним и сличним програмима помоћи.

Да не би остало само на теорији, наши домаћини у маленом месту  Еспосендеу у близини Порта постарали су се да буде и практичних активности у виду пажљиво скројених упутстава у којима је, поред физичке спретности и брзине, било потребно умеће читања мапе, оријентације, скупљања података и проналажења тачних одговора. И све то у оквиру измешаних тимова у којима је, поред устаљене употребе енглеског језика као основног вида комуникације, било и пантомиме и асоцијација јер нису сви такмичари били истог знања енглеског језика, под условом да су га неки уопште и имали. Све то није спречило да се оствари сарадња и развије такмичарски дух.

Да се не би све свело само на едукативне активности у вези предузетништва, домаћини су нам приредили и туристичке обиласке како њиховог малог локалног места, тако и мегаполиса какав је Порто који смо, такође, имали прилику да видимо и обиђемо.

За растанак наши су нам домаћини приредили опроштајну вечеру у типично традиционалном амбијенту фиесте, илити, на португалском језику, -забаве, са локалним закускама, уз пратњу локалне фолклорне групе и традиционалне народне португалске музике.

Све у свему, једно лепо дружење уз игру и весеље које ће остати у дубоком и лепом сећању свих учесника.

За крај можемо рећи да су, захваљујући оваквим видовима међународне сарадње и пројеката који то омогућавају, ученици наше школе имали јединствено искуство како самог путовања, тако и сарадње са неким сасвим другачијим културама, народима, својим вршњацима. Имали су изузетну прилику да осете европски дух и универзалне вредности који он негује, као и да се приближе свету предузетништва од кога неке од њих дели само још једна школска година. Сигурно је, вратили су се као богатији људи, ако не у бизнису, оно сигурно као космополити.

Извештај – Румунија

У оквиру пете фазе Erasmus+ пројекта  “Let’s Make Ideas Happen” састанак је одржан у Румунији у граду Слобозија. Ученици су боравили у Румунији од 05.06  до 11.06.2022. На овома састанку главна тема је била буџет и како добро испланирати своје финансије. Ученици су добили кратку обуку из планирања буџета, а потом су у тимовима, које су сачињавали ученици из различитих земаља, добили да састављају конкретне планове буџета. Неки од задатака су били да имају буџет од 30000е и да треба да изграде кућу за тај буџет, или како да преживи  месец дана четворочлана породица за 2000е, реновирање стана за 8000е… Сваки тим је саставио презентацију за свој задатак и предсставио свима присутнима. Поред учења ученици су провели један дан у Букурешту где су обишли Парламент и музеј. У Слобозији смо обишли музеј посвећен пољопривреди, цркву као и локални парламент. Један дан је био исздвојен за обилазак дворка Дракуле у Брану.

Ученици који су учествовали у петој фази су: Милан Шарац, Хана Јаковетић, Сара Клипа, Никола Галић и Стефан Богдновић.

Извештај – Турска

Пoслeдњи сaстaнaк у oвиру Eрaсмус+ прojeктa „Let’s make ideas happen“ биo je у Tурскoj (Aнкaрa) oд 2.10. дo 8.10.2022. гoдинe. Пeт учeникa и jeдaн нaстaвник су присуствoвaли прeдaвaњимa и рaдиoницaмa нa кojимa смo учили o прeдузeништву и рaзвиjaњу бизнис идeja зajeднo сa joш пeт шкoлa сa кojимa су у прojeкту.

Имaли смo прилику oбићи знaмeнитoсти глaвнoг грaдa пoпут музeja и мaузoлeja Aтaтурк, стaрoг jeзгрa Aнкaрe, aли и oбићи удaљeнe прeдeлe oвe вeликe зeмљe, пa смo тaкo пoсeтили стaри грaд Бeyпaзaри и oблaст Кaпaдoкиja. Сa дaлeкoг путoвaњa врaтили смo сe oбoгaћeни нoвим приjaтeљствимa, знaњимa и искуствимa кoja ћe нaм сигурнo кoристити у врeмeну прeд нaмa. Нaдaмo сe дa ћeмo и дaљe имaти сличних aктивнoсти у нaшoj шкoли.

Дoнoсимo пoздрaвe пaртнeрских шкoлa из Tурскe, Пoртугaлиje, Maкeдoниje и Румуниje.

Такмичење у изради логотипа

Суботица, 6-11.09.2021.

Истамбул – Турска, 12-18.12.2021.

Скопље – Северна Македонија, 21-25.02.2022.

Обригадо – Португал, 25.04. – 1.05.2022.

Слобозија – Румунија, 05.06, – 11.06.2022.

Анкара- Турска, 2-8.10.2022.