Ученици генерације

Oдлукoм Нaстaвничкoг вeћa, дaнa 31.05.2023. гoдинe, зa учeникa гeнeрaциje из oдeљeњa нa српскoм нaстaвнoм jeзику изaбрaн je учeник Милош Поповић из oдeљeњa 4ИTС (oбрaзoвни профил eлeктрoтeхничaр инфoрмaциoних тeхнoлoгиja), a зa учeникa гeнeрaциje из oдeљeњa нa мaђaрскoм нaстaвнoм jeзику изaбрaн je Жолт Тот из oдeљeњa 4ИTM (oбрaзoвни прoфил eлeктрoтeхничaр инфoрмaциoних тeхнoлoгиja).

Oдлукoм Нaстaвничкoг вeћa, дaнa 7.06.2022. гoдинe, зa учeникa гeнeрaциje из oдeљeњa нa српскoм нaстaвнoм jeзику изaбрaн je учeник Вукoтa Maркишић из oдeљeњa 4ИTС (oбрaзoвни профил eлeктрoтeхничaр инфoрмaциoних тeхнoлoгиja), a зa учeникa гeнeрaциje из oдeљeњa нa мaђaрскoм нaстaвнoм jeзику изaбрaн je Арон Папајчик из oдeљeњa 4ИTM (oбрaзoвни прoфил eлeктрoтeхничaр инфoрмaциoних тeхнoлoгиja).

Oдлукoм Нaстaвничкoг вeћa, дaнa 3.06.2021. гoдинe, зa учeникa гeнeрaциje из oдeљeњa нa српскoм нaстaвнoм jeзику изaбрaн je учeник Mухaрeмoвић Maртин из oдeљeњa 4ИTС (oбрaзoвни eлeктрoтeхничaр инфoрмaциoних тeхнoлoгиja), a зa учeникa гeнeрaциje из oдeљeњa нa мaђaрскoм нaстaвнoм jeзику изaбрaн je Бoгнaр Eмeшe из oдeљeњa 4ИTM (oбрaзoвни прoфил eлeктрoтeхничaр инфoрмaциoних тeхнoлoгиja).

Наставничко веће Техничке школе ,,Иван Сарић“, на крају сваке школске године, суочава се са нимало лаким задатком – избором најбољег ученика генерације на српском и на мађарском наставном језику. Постојање Правилника о избору ђака генерације задатак чини лакшим, али често је и доказ да је живот шири од сваког прописа и правила, јер је сваки ученик – кандидат за ласкаву титулу, вредан награде. Али, освојити је могу само најбољи.

Ове школске године Наставничко веће Техничке школе „Иван Сарић“ за најбоље ученике генерације изабрало је Јовану Бабић, на српском наставном језику и Наоми Фаркаш, на мађарском наставном језику. Обе матуранткиње се школују за електротехничара информационих технологија и својим радом током средњошколског периода заслужиле су престижну награду најбољих ученица у својој школи.

Осим одличног успеха и примерног владања, што је предуслов за избор ученика генерације, Јована и Наоми су се истицале позитивним односом према раду, учествовањем у ваннаставним активностима и неговањем другарских односа.

Поносне су представнице оног дела своје генерације који знањем и залагањем стиче позицију у друштвеној средини.

Награђене матуранткиње, осим техничких склоности, негују и уметничке таленте.

– Поред учења увек сам се трудила да нађем времена и за читање књига. Волим да читам романе и песме. И сама пишем стихове, а понекад и новеле – каже нам Наоми. Прошле године сам на уметничком такмичењу средњошколаца у слем поезији освојила треће место. Ове школске године такмичила сам се у писању новеле и на окружном нивоу освојила сам треће место.

Саставни део Јованиног света су, такође, књиге. За њу је читање књига откривање нових светова, а у сваком преданом читаоцу крије се потенцијални писац. Доказ за то је Велика прва награда коју је освојила на Светосавском књижевном конкурсу за ученике основних и средњих школа Републике Србије, Републике Српске и расејања.

– Док читам књиге, имам утисак да улазим у описани свет и на тренутак проживљавам живот књижевних јунака. То је дар који нам даје књижевност – истиче Јована.

Ученице генерације Техничке школе ,,Иван Сарић“ свестране су личности. Обе су учествовале на такмичењима из математике и освајале награде.

Јована скромно каже да је на такмичењима добијала награде и похвалнице, али да јој је од освојеног места битније пласирање на виши ниво такмичења. Осим тога, учествовала је на такмичењу у казивању броја Пи и побеђивала.

Наоми волонтира у организацији ,,Дечија мисија“ и у организацији „Word of life“ , а у слободно време свира гитару. Програмирање је Јованин и Наомин избор животног позива.

– Развила сам љубав према програмирању. Некада ми је било тешко да савладам градиво, али сам се борила и учила да стекнем потребно знање. Схватила сам да, у будућности, желим да напредујем у тој области. Донела сам одлуку да своје школовање наставим на Факултету техничких наука у Новом Саду. Радујем се стицању новог знања из програмирања и база података – открива нам Јована.

Говорећи о својим даљим плановима Наоми истиче да ће се бавити програмирањем и да је спремна за нове изазове које нуде информационе технологије.

Честитамо Јовани и Наоми освојену титулу, а Техничкој школи „Иван Сарић“ желимо да, наредних школских година, има још ,,тежи“ задатак да у бројној конкуренцији вредних и успешних матураната бира најбоље.

Одлуком Наставничког већа, дана 03.06.2019. године, за ученика генерације из одељења на српском наставном језику изабран је ученик Алекса Чампраг из одељења 4КУС (образовни профил техничар за компјутерско управљање ЦНЦ машина), а за ученика генерације из одељења на мађарском наставном језику изабран је Ленђел Шандор из одељења 4ИТМ (образовни профил електротехничар информационих технологија).

Одлуком Наставничког већа, дана 01.06.2018. године, за ученика генерације из одељења на српском наставном језику изабран је ученик Милош Вукомановић из одељења 4ИТС (образовни профил електротехничар информационих технологија), а за ученика генерације из одељења на мађарском наставном језику изабран је Пете Давид из одељења 4ИТМ (образовни профил електротехничар информационих технологија).

Одлуком Наставничког већа, дана 01.06.2017. године, за ученика генерације из одељења на српском наставном језику изабран је ученик Брзован Данијел из одељења 3БЗС – образовни профил бравар-заваривач, а за ученика генерације из одељења на мађарском наставном језику изабран је Вереш Бенце  из одељења 4КУМ – образовни профил машински техничар за компјутерско управљање.