Osmo izdanje “100 milja Istre” održalo se od 9-12. septembra 2021. godine duž Istre. Spomenuta trka je u kalendaru svetske trail organizacije što joj svakako daje na važnosti među najboljim trkačima pa se svake godine ovde pojavi nekoliko elitnih takmičara. U okviru ove manifestacije održava se pet trail trka. Najkraća je dužine 20km dok je najduža 168km tj. 100 milja. Ostale tri distance su dužine 40km, 67km i 128km. Specifičnost trail trka je da se skoro čitavom dužinom odigravaju u prirodnom okruženju, najčešće planinskom, što znači da se trkači kreću kroz šumske predele, po neravnom terenu, često izlaze po grebenu do visokih vrhova. Uzbrdice i nizbrdice se podrazumevaju.

Ove godine sam učestvovao na trci dužine 100 milja. Start je bio u malom gradu Labin u petak 10.9.2021. godine u 14 časova. Ukupno je startovalo 186 takmičara iz pedesetak država sveta. Da bi se uopšte startovalo potrebno je prijaviti se na vreme (nekoliko meseci ranije), poneti svu potrebnu opremu (koju propisuje organizator) i naravno dobro se pripremiti za trku. Postoji vremensko ograničenje za završetak ove trke i ono iznosi 46 sati. Ukoliko neko ne stigne do cilja za ovo vreme biva diskvalifikovan. Ovogodišnje izdanje je nažalost bilo praćeno visokim dnevnim temperaturama, preko 30ºC što je rezultovalo odustajanjem velikom broja takmičara.

Kako ne bi bilo zabune, moram napomenuti da takmičari nisu prepušteni sami sebi duž cele trke nego se na svakih 15-20km nalazi kontrolna tačka sa okrepnom stanicom gde je moguće  dopuniti zalihe vode i hrane ili dobiti medicinsku pomoć ukoliko je potrebna. Na 100. kilometru nalazi se takozvana životna stanica gde se trkači mogu presvući, ukoliko žele mogu i odmoriti, pojesti toplu hranu, dopuniti baterije uređaja i slično.

Cilj trke je bio u Umagu i do njega se stizalo nakon deset okrepnih stanica, prolaskom kroz mnogo malih gradova, zatim prelaskom preko trinaest vrhova do kojih se stiže napornim penjanjem tako da je ukupna visinska razlika trke preko 6500m. Preko 70 takmičara je odustalo tokom trke. Ukupan broj finišera je bio 107. Ove godine sam zauzeo 33. mesto sa vremenom 30 sati 45 minuta. Radi poređenja moram navesti da je pobednik imao vreme oko 21 sat. dok su poslednji takmičari proveli na stazi oko 45 sati.

Učenicima i kolegama bih za kraj ovog priloga preporučio da se potrude, izađu i budu aktivni u prirodi.

Danijel Mandić, nastavnik