И највећи пут почиње првим кораком.

Наизглед неприметан међу готово 1400 ђака наше школе, Михајло Шијак, ученик одељења 2ТРС, на саговорника оставља утисак својим стидљивим осмехом али и продорним погледом иза којег се крије много више него што овај млади човек открива о својим успесима.

Говорећи о последњој медаљи коју је освојио на првенству Србије у дизању тегова, Михајло нам објашњава какав је пут прошао до овог великог успеха. Све је почело пре годину дана са жељомда се покрене и испуни своју свакодневицу неком активношћу која ће га извући из собе. Сви знају за те часове и дане током којих је човеку мрско да устане из кревета и да спреми своју собу. У борби са собом, кренуо је на тренинге пливања, опробао се у одбојци и кошарци, да би се коначно пронашао у дизању тегова. Тренинзи нису лаки — захтевају време, труд и одрицање али граде успехе. Последњи у низу је постављање државног рекорда за млађе јуниоре на Првенству Србије које се одржало 26. септембра у Суботици. Наиме, Михајло је успео да техником трзаја подигне 81 килограм и тиме потврди резултате свога рада на тренинзима. Након овог успеха, окушао са и на маси од 95 килограма, али му је недостајало стабилности да задржи овако велик терет. Ипак, пред њим је време и Михајло не сумња да ће оваквом динамиком досегнути и веће масе. Како сам вели, до оваквог резултата га је водио тренер којег, на неки начин, сматра својим узором.

Поред спортских циљева који су, свакако, почели да се остварују, Михајло каже да му је основна жеља да успешно заврши школу и упише факултет. Наравно, и у школи, као у спорту, важи исто правило — успех на такмичењу је резултат рада на тренингу. Тога је Михајло сасвим свестан и закључује да су му спортске обавезе, заправо, помогле да организује и улепша свој дан.

Можда бисмо сви могли да уочимо образац овог успеха. Да би остварили било какав циљ у животу, морамо најпре победити сами себе и изаћи из летаргије у коју се веома лако запада. Након тога све иде лакше и успеси долазе природно и очекивано. Тако бар сматра јуниорски шампион Србије у дизању тегова.