Kao predstavnici naše škole tri učenika su boravila nedelju dana (od 14. do 19. marta) na Fruškoj gori, u Kongresnom centru ,,Andrevlje“. Predstavljali su nas: Akoš Nađ (3 ERM), Akoš Kiš Bezdanji (3TMM) i Andraš Lošonc (2 TMM).

Nakon povratka učenici su rekli:

Akoš Kiš Bezdanji (3TMM): 14. marta, ujutro, stigao sam u Suboticu i već nas je čekao minibus, čime smo putovali na Frušku goru. Put nam se činio kratak jer je bio zanimljiv, i zbog društva, i zbog  pejzaža.

Čim smo stigli ispred Kongresnog centra ,,Andrevlje“, divili smo se zgradi koja je vrlo lepa i moderna.

Nakon što smo se svi okupili,  oformili su grupe. Ja sam bio član treće grupe. Rad u sekcijama je započet već tog prvog dana, u ponedeljak.  Prvi naš zadatak je bio da se upoznamo. Naša grupa je dobila posebno interesantnu temu za obradu: Pozorište u stvarnom životu. Svakog dana smo imali grupni rad, a uveče neki program. Posetili su nas operski pevači, ali i rok bendovi…

U sredu smo boravili u Novom Sadu, gde smo razgledali pravoslavnu crkvu, a kasnije i najstariju srpsku gimnaziju u Sremskim Karlovcima.

Možemo da pohvalimo i uslove našeg smeštaja. Hrana je bila ukusna, a sobe  lepe i prostrane. Najvažnije je da su članovi ekipe bili vrlo kolegijalni.U toku te nedelje mnogo smo naučili, a usput smo imali i mogućnosti za odmaranje, druženje.

I Akoš Nađ  (3ERM) je podelio svoje utiske sa nama: Od 14. marta nedelju dana smo boravili na Fruškoj gori. Otprilike nas  je bilo 40 mladih, srednjoškolaca.

Združili smo se već prvog dana, čim smo stigli. Na projektu smo  radili po grupama. Rad naše grupe je koordinirala  profesorka koja inače predaje latinski jezik.

Svaka grupa je radila u zasebnoj prostoriji. U toku sva tri dana smo obrađivali različite teme, a onda vodili i debate.

Teme su bile interesantne, na primer: Da li je etično držati životinje u kavezima. Da li možemo podržati abortus, eutanaziju, smrtnu kaznu.

Vodili smo debatu, iznoseći argumente za i protiv, a morali smo objasniti i svoje stavove. Razgovori su bili interesantni, te nam nijednog trenutka nije bilo dosadno.

U četvrtak i petak smo učili latinski jezik i pripremali se za subotu, kada smo prikazali svoj projekat.

U projektu smo predstavili teme kojima smo se bavili u toku nedelje. Na kraju smo otpevali jednu pesmu na latinskom.

U slobodno vreme smo šetali u prirodi.

U Novom Sadu, na Filozofskom fakultetu, slušali smo predavanje o istorijatu te eminentne ustanove.

Andraš Lošonc (2 TMM) je dodao: Plašio sam se kako ću se uklopiti u rad, ali svi učesnici su se ponašali zaista drugarski. Sasvim na drugi način smo radili, ne kao što obično učimo u školi. Radili smo u grupama. Koncentrisali smo na određenu temu. Naša tema je bila vezana za informatiku, a obradili smo je iz različitih uglova.