Tokom vikenda 28-30. oktobra 2022. godine učenici naše škole učestvovali su na  Omladinskom interkulturalnom kampu. Kamp je održan u Sremskim Karlovcima u Ekološkom centru Radulovački a  organizovao ga je Centar za proizvodnju znanja i veština u saradnji sa četiri srednje škole iz Subotice, uključujući i našu.

Dvadeset mladih iz četiri srednje škole su proveli tri dana učeći o interkulturalnosti: Gimnazija za talentovane učenike „Deže Kostolanji“, Gimnazija „Svetozar Marković”, Srednja medicinska škola i Tehnička škola „Ivan Sarić“  iz Subotice.

Tokom kampa mladi su se bavili temama kao što su: interkulturalna osetljivost, vrednosti i identiteti, kultura i kulturni identitet, predrasude u shvatanju kulture, korišćenjem interaktivnih metoda rada koje su mladima zanimljive i motivišuće za rad (grupni mini projekti, foto-ture na terenu, analiza video materijala, igranje uloga i sl.). Pored toga, mladi su imali priliku da upoznaju Sremske Karlovce i posete Karlovačku gimnaziju, Patrijaršijski dvor, rimokatoličku crkvu Svetog Trojstva i druga zanimljiva i značajna mesta.

Mladi su se tokom trodnevnog kampa upoznali i razvili nova poznanstva i prijateljstva; predstavili su svoje škole i razmenili znanja o različitim kulturama i zajednicama iz kojih dolaze.

Uz podršku nastavnika, mladi su osmisliti zajedničku aktivnost koju će održati 29.novembra u Subotici kada će zajednici predstaviti svoje shvatanje intekulturalnosti i promovisati interkulturalne vrednosti.

Projekat „Omladinski interkulturalni kamp u Vojvodini“ koji podržava Misija OEBS-a u Srbiji ima za cilj promovisanje interkulturalnog učenja i vrednosti među mladima iz različitih etničkih grupa u Vojvodini, negovanje međusobne saradnje i pokretanje aktivnosti sa mladima koje neguju vrednosti interkulturalizma.