Пред препуном свечаном салом Техничке школе „ИВАН САРИЋ“, говорила је 17. октобра, надахнуто и посвећена до заноса својој мисији пупинизације Србије, АЛЕКСАНДРА НИНКОВИЋ ТАШИЋ.

Сви су се великани српске научне мисли и њихови добри духови сјатили око нас у, емоцијама набијеној, атмосфери вечери која је уприличена поводом Дана наше школе.

Уважена књижевница и научница из Београда, председница Образовно-истраживачког центра „МИХАИЛО ПУПИН“, носилац звања ВИТЕЗ СРПСКЕ КУЛТУРЕ, добитник низа признања на пољу културне делатности, аутор значајног броја књига и запажених музејских изложби (она под називом ОД ФИЗИЧКЕ КА ДУХОВНОЈ РЕАЛНОСТИ, постављена у Историјском музеју Србије, оборила је рекорде по броју посетилаца који је премашио цифру од 200 хиљада). Наша је гошћа, на себи својствен начин, исијавајући љубављу и вером, борећи се онако крхког тела, а силног ума, за истину и правду, излагала на тему МИХАИЛО ПУПИН, ДОБРОТВОР И НАУЧНИК.

Како усадити ЗВЕЗДОБРОЈ као обрзац у школски систем наше земље? Како одгајати неке нове звездобројце, будуће велике научнике и мислиоце, неуморне трагаоце за знањем и истином, какви су били МИХАИЛО ПУПИН, НИКОЛА ТЕСЛА, МИЛУТИН МИЛАНКОВИЋ, ИВАН ЂАЈА, РУЂЕР БОШКОВИЋ, ЈОВАН ЦВИЈИЋ и други знаменити српски научници о којима је Свет одувек знао више, него ми, њихови сународници.

Да ли је тајна у слатком од поморанџине коре, омиљеној посластици два тако различита човека, али несумњиво два велика пријатеља, Тесле и Пупина, њиховом сељачком пореклу, љубављу прем књигама, опседнутошћу небеским сводом и бројањем звезда, или тек њиховим мајкама, неуким женама са океаном љубави и стрпљења за своју децу, нисмо сазнали – вероватно стога што је тајна садржана у свему реченом помало, а највише у љубави.

Инфицирани љубављу наше гошће, са страшћу која је јежила кожу, и сузама у очима, слушали смо певачку групу МАЛИ ЗЛАТОВЕЗ  (ученице Одсека за традициоанлно певање Музичке школе у Суботици, класа: проф. Тамара Штрицки Сег) како изводе најлепшу песму народног музичког наслеђа простора Косова и Метохије.

Одломак из Пупинове аутобиографије, читао је надахнуто – и међу звездобројце се сврстао – Лазар Поповић, ученик 4. разреда наше школе.

У публици – свечана тишина, са сцене – звонки глас наше гошће и безброј анегдота из живота великих научника … , радост за крај … Велика радост … Било је то посебно вече …

 Јасмина Марић