Pred prepunom svečanom salom Tehničke škole „IVAN SARIĆ“, govorila je 17. oktobra, nadahnuto i posvećena do zanosa svojoj misiji pupinizacije Srbije, ALEKSANDRA NINKOVIĆ TAŠIĆ.

Svi su se velikani srpske naučne misli i njihovi dobri duhovi sjatili oko nas u, emocijama nabijenoj, atmosferi večeri koja je upriličena povodom Dana naše škole.

Uvažena književnica i naučnica iz Beograda, predsednica Obrazovno-istraživačkog centra „MIHAILO PUPIN“, nosilac zvanja VITEZ SRPSKE KULTURE, dobitnik niza priznanja na polju kulturne delatnosti, autor značajnog broja knjiga i zapaženih muzejskih izložbi (ona pod nazivom OD FIZIČKE KA DUHOVNOJ REALNOSTI, postavljena u Istorijskom muzeju Srbije, oborila je rekorde po broju posetilaca koji je premašio cifru od 200 hiljada). Naša je gošća, na sebi svojstven način, isijavajući ljubavlju i verom, boreći se onako krhkog tela, a silnog uma, za istinu i pravdu, izlagala na temu MIHAILO PUPIN, DOBROTVOR I NAUČNIK.

Kako usaditi ZVEZDOBROJ kao obrzac u školski sistem naše zemlje? Kako odgajati neke nove zvezdobrojce, buduće velike naučnike i mislioce, neumorne tragaoce za znanjem i istinom, kakvi su bili MIHAILO PUPIN, NIKOLA TESLA, MILUTIN MILANKOVIĆ, IVAN ĐAJA, RUĐER BOŠKOVIĆ, JOVAN CVIJIĆ i drugi znameniti srpski naučnici o kojima je Svet oduvek znao više, nego mi, njihovi sunarodnici.

Da li je tajna u slatkom od pomorandžine kore, omiljenoj poslastici dva tako različita čoveka, ali nesumnjivo dva velika prijatelja, Tesle i Pupina, njihovom seljačkom poreklu, ljubavlju prem knjigama, opsednutošću nebeskim svodom i brojanjem zvezda, ili tek njihovim majkama, neukim ženama sa okeanom ljubavi i strpljenja za svoju decu, nismo saznali – verovatno stoga što je tajna sadržana u svemu rečenom pomalo, a najviše u ljubavi.

Inficirani ljubavlju naše gošće, sa strašću koja je ježila kožu, i suzama u očima, slušali smo pevačku grupu MALI ZLATOVEZ  (učenice Odseka za tradicioanlno pevanje Muzičke škole u Subotici, klasa: prof. Tamara Štricki Seg) kako izvode najlepšu pesmu narodnog muzičkog nasleđa prostora Kosova i Metohije.

Odlomak iz Pupinove autobiografije, čitao je nadahnuto – i među zvezdobrojce se svrstao – Lazar Popović, učenik 4. razreda naše škole.

U publici – svečana tišina, sa scene – zvonki glas naše gošće i bezbroj anegdota iz života velikih naučnika … , radost za kraj … Velika radost … Bilo je to posebno veče …

 Jasmina Marić