Naši učenici Zalan Čonka i David Turu sa onlajn podrškom Edvarda Saboa iz odeljenja 4KUM su učestvovali na obuci za projekat „Znanje za održivi razvoj“, a koja je održana u Istraživačkoj stanici „Petnica“ od 15. do 19. maja.

Na konkurs za obuku koji  je bio otvoren do 22. februara stigle su  čak 102 prijave od kojih je samo 15 prihvaćeno, među kojima je bila i naša aplikacija „Sabijač kućnog otpada sa magnetom“. Isti projekat su učenici predstavili i na Projektnoj nedelji, kao i na onlajn takmičenju „Budi Naj – Cirkuliraj“. Mentor ovog  projekta je Zoltan Pek.

Projekat „Znanje za održivi razvoj“ organizuje i finansira Nacionalni konvent o Evropskoj uniji.

Nakon obuke u „Petnici“ sledi konkurs na kojem škole predlažu male projekte razvijane tokom trajanja treninga, a vezane za održivi razvoj i lokalnu sredinu. Posle toga sledi implementacija navedenih projekata u lokalnim zajednicama i promocija tema održivog razvoja. Predviđeno vreme trajanja projekata je do dva meseca. Tokom trajanja projekata nastavnici u školama dobiće tehničku podršku Konventa i „Petnice“ za realizaciju projekata.